- bu laktaza fermentining yetishmasligi tufayli organizm sut va sut mahsulotlarini to‘g‘ri hazm qila olmaydigan holat. Bu muammo ko‘pincha chaqaloqlarda paydo bo‘ladi, ammo o‘rta va yetuk yoshdagi odamlarda ham namoyon bo‘lishi mumkin.
Sabablari
Laktozani ko‘tara olmaslikning asosiy sabablari quyidagilardan iborat:
- Genetik omillar
-
Gripp kabi yallig‘lanish kasalliklari
-
Organizmning laktozani qayta ishlash qobiliyatini buzishi mumkin bo‘lgan oshqozon yoki ichakda jarrohlik aralashuvlari
Laktoza intoleransining belgilari
Kattalarda laktozani ko‘tara olmaslik simptomlari sut iste’mol qilingandan 20-30 daqiqa o‘tgach paydo bo‘ladi va laktoza fermenti darajasiga bog‘liq bo‘ladi. Asosiy alomatlarga quyidagilar kiradi:
- Isitma
- Vzdutie jivota
- Bosh aylanishi
- Diareya
- Umumiy zaiflik
- Oznob
- Povishenie temperaturi tela
- Gaz hosil bo'lishining kuchayishi
- Qusish
- Talvasa
- Chastiy stul
Sut mahsulotlarini iste’mol qilgandan keyin doimiy noqulaylik paydo bo‘lsa, bu laktozani ko‘tara olmaslikdan dalolat berishi mumkin.
Chaqaloqlarda laktozani ko‘tara olmaslik belgilari quyidagilarni o‘z ichiga oladi:
- Ko‘krakdan voz kechish
-
Ko‘krakka qo‘yilgandan keyin yig‘lash
-
Emizishda oyoqlarni burish va taqillatish
-
Oziqlantirish vaqtida va undan keyin qusish
-
Yomon uyqu
-
Yuqori gaz hosil bo‘lishi
Agar sizda ham shunga o`xshash belgilar borligini aniqlasangiz, darhol
shifokorga murojaat qiling. Kasallikning oqibatlarini bartaraf etishdan ko`ra oldening olish osonroq
Afsuski, genetik sabablarga ko‘ra laktozani ko‘tara olmaslikning oldini olib bo‘lmaydi. Shunga qaramay, bu muammoni muvaffaqiyatli hal qilish va normal turmush tarzini olib borish mumkin.