- tilning rangi va tuzilishini o‘zgartiradigan yallig‘lanish. Sabablariga bakteriyalar, viruslar va stomatit kiradi. Simptomlari: tilning shishi, chaynash va yutishda og‘riq, ta’mning yo‘qolishi. Ko‘pincha 40 yoshdan oshgan erkaklarda uchraydi.
Sabablari
Glossit bakteriyalar keltirib chiqaradigan mustaqil kasallik yoki tizimli patologiyaning belgisi bo‘lishi mumkin. Bu mikro jarohatlar, viruslar (masalan, gerpes), kuyishlar yoki issiq ichimliklarni tez-tez iste’mol qilish natijasida bo‘lishi mumkin. Uyg‘otuvchi omillar:
- Chekish va alkogolni suiiste’mol qilish
-
Ziravorli taomlarni iste’mol qilish
-
Nafasni tetiklashtiruvchilar va og‘iz uchun balzamlardan foydalanish
-
Og‘ir metallar bilan zaharlanish
-
O‘tkir tishlardan jarohatlar
-
Kimyoviy ta’sirotlar va elektr tokining ta’siri
Surunkali glossit sabablari:
- Immunitetning pasayishi
-
Disbakterioz
-
Autoimmun kasalliklar
Bolalarda sabablari:
- Doimiy tilni tishlash
-
Breketlar noto‘g‘ri tanlangan
-
Qalqonsimon invaziyalar, atopik dermatit, qon kasalliklari
-
Qandli diabet yoki antibiotiklarni uzoq vaqt qabul qilish tufayli kandidoz glossit
Glossitning belgilari
Glossit quyidagi alomatlar bilan namoyon bo‘ladi:
- Og‘izdagi achishish
- Yutinish qiyinligi
- Nutqning qiyinlashishi
- Til rangining o‘zgarishi
- Til shishi
- Yuqori so‘lak ajralishi
- Ta’m bilish sezgisining susayishi
Davolash yoki noto‘g‘ri terapiya bo‘lmasa, glossit surunkali shaklga o‘tishi mumkin:
- Qattiq turg‘un shish va til tuzilishining o‘zgarishi
-
O‘simtalarning shakllanishi va a’zoning notekis kattalashishi
-
Asoratlanganida og‘riq sindromi va yiringli ajralmalar (flegmona)
-
Chaynashning buzilishi, bo‘g‘ilish, yuqori harorat, limfa tugunlarining kattalashishi, holsizlik
Agar sizda ham shunga o`xshash belgilar borligini aniqlasangiz, darhol
shifokorga murojaat qiling. Kasallikning oqibatlarini bartaraf etishdan ko`ra oldening olish osonroq
Xavf guruhi
Glossit rivojlanishi uchun xavf guruhiga quyidagilar kiradi:
- Chekadigan va spirtli ichimliklarni suiiste’mol qiladigan odamlar.
-
Ko‘pincha achchiq va sho‘r ovqat yeydigan odamlar.
-
Og‘iz bo‘shlig‘ini tozalovchi va chayqovchi vositalardan foydalanuvchilar.
-
Profilaktik stomatologik tekshiruvlarga e’tibor bermaydiganlar.
Homilador ayollar, oshqozon-ichak traktining surunkali kasalliklari va zaxm bilan og‘rigan odamlarda ham xavf yuqori.