Portalimizni rivojlantirish maqsadida biz cookiesdan foydalanamiz. Saytdan foydalanishni davom etishingiz, ulardan foydalanishimizga rozilligingizni anglatadi.
Trombofiliya - turli lokalizatsiyadagi qaytalanuvchi trombozlar xavfi ortib boradigan kasallikdir. Tromblar hosil bo‘lishiga ko‘proq moyillik qon hujayralarining tug‘ma yoki orttirilgan buzilishlari bilan bog‘liq.
Trombofiliya - turli lokalizatsiyadagi qaytalanuvchi trombozlar xavfi ortib boradigan kasallikdir. Tromblar hosil bo‘lishiga ko‘proq moyillik qon hujayralarining tug‘ma yoki orttirilgan buzilishlari bilan bog‘liq.
Belgilari
Trombofiliya ko‘pincha simptomsiz o‘tadi, lekin ba’zan chuqur venalar trombozi boshlanib, boldir sohasida qizarish, shish va noqulaylik paydo bo‘lishi bilan birga davom etib boradi. Tromblarni ultratovush tekshiruvi yordamida aniqlash mumkin.
Trombofiliyaning asosiy belgilari quyidagilardan iborat:
Bol v grudi pri dixanii
Zatrudnenie dixaniya
Kashel s primesyu krovi v mokrote
Nevinashivanie beremennosti
Onemenie stop
Uchashennoe serdsebienie
Tromblar xavfli, chunki ular qon oqimiga tushib, o‘limga olib kelishi mumkin.
Agar sizda ham shunga o`xshash belgilar borligini aniqlasangiz, darhol shifokorga murojaat qiling. Kasallikning oqibatlarini bartaraf etishdan ko`ra oldening olish osonroq
Trombofiliya tashxisi kasallikning simptomsiz kechishi tufayli murakkabdir. Vrach-flebolog tekshiruv o‘tkazadi, venalar sohasida shish, gipertermiya va og‘riqni aniqlaydi. Ushbu alomatlar asosida quyidagilar tayinlanadi:
Ushbu testlarning natijalari shifokorga davolanishni tayinlashga yordam beradi.
Trombofiliya - davolash
Trombofiliyani davolash trombozlarning oldini olishga qaratilgan. Quyidagilardan foydalaniladi:
Asoratlarning oldini olish uchun jismoniy faollik, kompression bintlar, to‘g‘ri ovqatlanish va fitoterapiya muhimdir.
Homiladorlik davrida davolash quyidagilarni o‘z ichiga oladi: antikoagulyantlar, trokserutin, fraksiparin, aspirin (AFSda). Asoratlar bilan kasalxonaga yotqizish mumkin.
Xalq tabobati vositalari: sofora nastoykasi, uzum sharbati, sarimsoqpiyoz, o‘t damlamalari. Biroq, ularni qo‘llash shifokor maslahatini talab qiladi.
Xavf
Kasallikning rivojlanishiga irsiy omil ta'sir qiladi (genetik trombofiliya). Ammo ba'zi bir xatarlar mavjud:
qon kasalliklari. Eritremiya, ateroskleroz, pastki ekstremitalarning varikoz tomirlari, arterial gipertenziya;
bilvosita, patologiyaning rivojlanishiga vosita faolligiga ta'sir qiluvchi kasalliklar (Shlatter kasalligi), malign shakllanishlar, otoimmun kasalliklar (antifosfolipid sindromi, tizimli qizil yuguruk), polikistik buyrak kasalligi ham ta'sir qilishi mumkin;
yuqumli jarayonlar;
yurak xuruji yoki insult;
jarrohlik aralashuvlar;
tomir kateterizatsiyasi;
jigar kasalliklari;
semirib ketish;
homiladorlik davri;
nefrotik sindrom;
ba'zi dorilar (og'iz kontratseptivlari, prednizon).
Oldini olish
Shifokor qanchalik professional bo'lmasin, sizning sog'lig'ingiz uchun javobgarlikni faqat zamonaviy tibbiyot yutuqlariga o'tkazish mumkin emas, shuni esda tutish kerakki, har bir inson o'zi ham unga g'amxo'rlik qilishi kerak. Trombofiliya asoratlari paydo bo'lishining oldini olish uchun siz bir qator oddiy qoidalarga amal qilishingiz kerak:
hayot tarzingizni qayta ko'rib chiqing. Bugungi kunda ko'p o'tirgan va ko'p harakat qilmaydigan har bir kishi kasallik xavfi ostida. O'rtacha jismoniy faollik, jismoniy mashqlar, fizioterapiya mashqlari faqat salomatlikni mustahkamlaydi;
to'g'ri ovqatlanish, yog'li va füme, shuningdek sanoat yarim tayyor mahsulotlarini ortiqcha iste'mol qilishdan bosh tortish;
iste'mol qilinadigan go'sht miqdorini kamaytiring;
maxsus ichimlik rejimi-kuniga kamida bir yarim litr toza suv ichish kerak;
profilaktik tibbiy ko'riklar.
Parhez
Kasallik uchun maxsus antitrombotik parhez buyuriladi. Qonning yopishqoqligini oshiradigan ovqatlarni cheklash kerak. Ratsion quyidagi oziq-ovqat mahsulotlarini chiqarib tashlashi kerak:
cho'chqa yog'i, yog'li go'sht, boy bulon;
shokolad;
to'liq sut;
dukkaklilar;
mol go'shti jigari;
qattiq pishloq navlari;
qahva, ko'p miqdorda yashil choy;
selderey, maydanoz, ismaloq;
achchiq va yog'li ovqatlarni iste'mol qilmaslik kerak.
Qon ivishini kamaytiradigan mahsulotlardan foydalanish tavsiya etiladi:
klyukva, kalina, brusnika, ryabina;
dengiz mahsulotlari;
zanjabil;
dengiz o'tlari;
qizil mevali ichimliklar va sharbatlar;
donli don — marvarid arpa, jo'xori uni, arpa, karabuğday,